GENEL

Salda Gölü Koruma Tedbirleri ve Bölgede Kamp Yapmak

Salda Gölü Koruma Tedbirleri

 

Bembeyaz kumları, yer yer turkuaza kaçan masmavi suyu ile Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelendirilen, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü. Son zamanlarda artan popülerliği ile tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başarmış bir göl. Özellikle NASA’nın mineral oluşumu bakımından Mars’da bulunan Jezero Krateri ile benzerlik gösterdiğini açıklaması, sadece yerli değil yabancı turistlerin ve bilim insanlarının da bölgeye akın etmesine sebep olmuştu. Salda Gölü, artan ilgi karşısında çok fazla çevre kirliliğine maruz kalmış, eski görüntüsünden uzak bir hal almıştı. Bölgeye gelen çok fazla araç ve turistin sebep olduğu bu kirliliğin önüne geçilmesi için Salda Gölü koruma tedbirleri , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alındı.

Bu çerçevede Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen göl, sadece bu sene içerisinde bir buçuk milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Son iki yıl içerisinde koruma tedbirleri sayesinde 44 kilometre kare olan yüz ölçünü 295 kilometre kareye kadar çıkan göl, yaklaşık 7 kat bir artış gösterdi. Araç giriş çıkışlarının yasaklandığı göl kıyısına, aynı zamanda bir millet bahçesinin de yapımı devam etmekte.

 

Bu doğal güzelliğin sebeplerini açıklayan bilim insanları, suyun rengini erimiş kayaç boşluklarından dolan mineralce zengin yer altı sularının sebep olduğunu söylemektedir. Kumların ise beyazlığını binlerce yıl önce yaşamış ve sudaki magnezyumu emmiş bakterilerden geldiğini söylemekte. Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdurrahman Arıkan, beyaz kumulların aslında bakteri kalıntılarının oluşturduğu fosiller olduğunu açıklamıştır.

Salda Gölü Yasakları

Salda Gölü zamanla , özellikle kampçılar için de sıklıkla tercih edilen bir nokta oldu. Salda Gölünün muhteşem doğa manzarası karşısında kayıtsız kalamayan birçok kamp sever, burada kamp yaptı. Bu zamana kadar hem plajından yararlanılabilen, hem de göle girilebilen alanda kamp yapmak isteyenler, 15 Ekim 2020 itibariyle bu imkanlardan yararlanma fırsatını bulamayacaklar gibi gözükmekte. Koruma tedbirleri kapsamında son alınan karara göre, Salda Gölü’nün Beyaz Adalar kısmına giriş yasağı gelmekte. Bölgeye girişin yasaklanmasıyla göle girmek ve plajı kullanmak isteyenler, yasak dolayısıyla bu isteklerini sonraya saklamak zorunda. 24 saat kamerayla izlenen bölgeye, yasağa rağmen izinsiz girenler ise para cezası ile cezalandırılacak.

Doğanın bize sunduğu muhteşem manzaralara kayıtsız kalamayıp bu bölgelerde kamp yaparak harika tecrübeler edinmek ne kadar güzel bir duygu olsa da, Kamp Pusulası ailesi olarak siz takipçilerimizden ricamız, bölgenin ekolojik dengesinin bozulmaması adına alınan bunca koruma tedbiri dolayısıyla bu bölgeyi kamp yapmak için tercih etmemeniz. En nihayetinde, kamp yaparken amacımız doğanın dengesini bozmak değil, doğa ile iç içe olabilmek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir